Jadłospis 21 - 25.10.2024r.
Obiad
PONIEDZIAŁEK 21.10.2024r.
Zupa brokułowa z marchewką i kaszą jaglaną 350 g
Składniki i alergeny: wywar mięsny na kurczaku 20 g, kasza jaglana 20 g, brokuły 60 g marchew 20 g, pietruszka 5 g, seler 5 g, por 2 g, nać z pietruszki 2 g sól, przyprawy, śmietana z mleka 20 g 12 %, mleko
Kluski śląskie150 g
Składniki i alergeny: jaja, sól, mąka ziemniaczana, ziemniaki
Indyk w sosie porowym 80-100g
Składniki i alergeny: filet z indyka 80-100 g, , por 20 g cebula, czosnek, masło z mleka przyprawy, mąka pszenna 2 g
Surówka z białej i czerwonej kapusty 150 g
Składniki i alergeny: kapusta biała 70 g, kapusta czerwona 30 g, papryka 20 g, marchew 10 g, cebula 3g, kukurydza, nać pietruszki oliwa z oliwek
Kiwi owoc
Herbata z cytryną 250 ml
Składniki i alergeny: napar z herbaty 15 g, cytryna 2 g, miód
Woda typu Żywiec
Wartość energetyczna: 721 kcal kcal, węglowodany 87g, tłuszcze 24 g, białko 35 g
WTOREK 22.10.2024r.
Barszcz ukraiński z ziemniakami zabielany
Składniki i alergeny: wywar mięsny na kurczaku 20 g, ziemniaki 30 g ,mieszanka ukraińska 50 g, marchew 20 g, pietruszka 5 g, seler, 5 g śmietana z mleka, mleko
Kasza gryczana 150 g
Pierś z kurczaka w przyprawach 80-100 g
Składniki i alergeny: filet z piersi kurczaka, przyprawy
Surówka z ogórka kiszonego 150 g
Składniki i alergeny: ogórek kiszony 100 g, pomidor 40 g, cebula czerwona 10 g, przyprawy, oliwa z oliwek
Kompot porzeczkowy 230 ml
Woda typu Żywiec
Wartość energetyczna: 747 kcal, węglowodany 92g, tłuszcze 24g, białko 33 g
ŚRODA 10.2024r.
Zupa ogórkowa z ziemniakami 350 g
Składniki i alergeny: wywar mięsny na żeberku 20 g, ogórek kiszony 60 g, ziemniaki 40 g marchew 30g, pietruszka 10 g, seler 5 g, sól, mleko, śmietana z mleka
Ryż pełnoziarnisty 150 g
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 200 g
Składniki i alergeny: filet z kurczaka 80 g pomidory 70 g,papryka kolorowa 50g, cukinia 30 g, cebula 15g, cukier 5 g, sól, pieprz czarny mielony
Kompot truskawkowy 230 ml
Składniki i alergeny: woda, truskawki mrożone, cukier
Woda typu Żywiec
Wartość energetyczna: 763 kcal, węglowodany 86 g, tłuszcze 27g, białko 34 g
CZWARTEK 24.10.2024r.
Zupa grochowa z ziemniakami 350 ml
Składniki i alergeny: wywar mięsny na żeberkach 30 g, ziemniaki 30g,groch łupany 20 g , marchew20 g, pietruszka 5g, seler 5 g, sól,
Makaron pełnoziarnisty 150g
Schab w sosie pieczeniowo-cebulkowym 150
Składniki i alergeny: schab b/kości 80-100 g, cebula 50 g, przyprawy, mąka pszenna 3 g
Surówka z marchewki z chrzanem 150g
Serek waniliowy z mleka
Herbata z hibiskusa 230 ml
Woda typu Żywiec
Wartość energetyczna: 696 kcal, węglowodany 87g, tłuszcze 22 g białko 36 g
PIĄTEK 25.10.2024r.
Zupa pieczarkowa z makaronem i grzankami razowymi 350 ml
Składniki i alergeny: wywar mięsny na kurczaku 20 g, makaron kolorowy z pszenicy durum 20 g, pieczarka 60 g, marchew 20 g, pietruszka 5g, seler 5 g, bułka grahamka 20 g, masło 82% z mleka,
zioła
Ziemniaki 150 g
Paluszki rybne 90-120 g
Składniki i alergeny: filety z RYB białych (65%) (A - mintaj, B - dorsz czarny, D - morszczuk, K - miruna; patrz nadruk z boku kartonik; panierka sypka (15%) (mąka pszenna, sól, papryka mielona, kurkuma, drożdże
Marchew z groszkiem na maśle z mleka 100 g
Sok pomarańczowy 100 % 220 ml
Woda typu Żywiec
Wartość energetyczna: 763 kcal, węglowodany 91 g, tłuszcze 29 g białko 31g
Intendentka
Anna Polus